Какво трябва да знаем за опасните инфекции на пикочо – половата система?

Пикочната система включва уретра, пикочния мехур, бъбреците и уретера, но тъй като анатомично пикочните пътища са свързани с репродуктивните способности, говорим за заболявания и инфекции на пикочо – половата система.

Заболяванията на пикочните пътища могат да бъдат причинени от бактерии, гъбички, паразити и повечето от тях са полово предавани.

Мъжете и жените страдат от различни заболявания на пикочо – половата система и сега ще ви запознаем с най -често срещаните заболявания и при двата пола.

Най – често срещните проблеми при мъжете са  възпаление на пикочния канал ( уретит ) и  възпаление на простатата ( простатит ).

Уретит – от уретит страдат и двата пола и това заболяване се случва най – вече поради ниска лична и сексуална хигиена. Тази инфекция се характеризира с болезнено и често уриниране и висока концентрация на левкоцитите в урината.
Простатит – често срещано заболяване на пикочната система на мъжете. Простатитът може да има и хронични форми и ако не се вземат превантивни и навременни мерки, това може да се отрази на репродуктивната способност на мъжа.

Най – честите заболявания на пикочо – половата система на жените са:

Цистит. Основни причинители на тази инфекция са ниската лична и сексуална хигиена, задържане на урина, вродени аномалии, камъни в бъбреците, използване на люти подправки, алкохол и други. Циститът може да бъде остър или хроничен. Острият цистит се характеризира с често, болезнено уриниране на малки „порции”. При 80% при жените, страдащи от остър цистит причинителят на инфекцията е Ешерихия коли и е напълно лечим с подходящите лекарства или хранителни добавки Maxlife. Хроничният цистит обаче обикновено е съпроводен от други заболявания като камъни в бъбреците, ракови образования и други и поради това се налага специализирано лечение.
Пиелонефрит. Това е възпаление на бъбречното легенче и е едно от най – опасните заболявания на пикочната система. Инфекцията протича без симптоми и може да протича първично (възниква като отделна болест ) или вторично ( появява се като усложнение при вече съществуващи функционални разстройства на пикочо – половата система.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *