7 стъпки да опазим природата чиста

Индустриалната промишленост, замърсяваща водите и почвите и изгорелите автомобилни газове в атмосферата са главните фактори, които вредят на природата и нашето здраве. Общите усилия на всички страни по света в опазването на природата, могат да  могат да доведат до положителни промени на глобално ниво. Обаче всеки от нас може да даде свой индивидуален принос за планетата земя.

Ето няколко начина, по които можем да допринесем за опазването на една чиста природа:

1.Ограничете употребата на вредните за околната среда продукти

Ако искаме да намалим вредното си влияние върху природата, трябва да ограничим или напълно да избягваме употребата на вредни химикали в ежедневието си.

Опазването на околната среда започва от нашия собствен дом. Затова, ако искаме да намалим вредното си влияние върху природата, трябва да ограничим или напълно да избягваме употребата на вредни химикали в ежедневието си. От почистващи препарати за дома до козметични продукти, химикалите са навсякъде. Четете винаги етикетите на продуктите, които купувате и се стремете винаги да взимате възможно най-екологичния вариант. Не използвайте често прибори за еднократна употреба, употребявайте аерозолни продукти като спрейове, дезодоранти или бои за дома и лакове, които са безопасни за околната среда и озоновия слой. Използвайте пазарски чанти от плат или такива от друг материал за повторна употреба.

 

2.Засадете дърво

 За съжаление индустриализацията и увеличаването на земеделските земи спомагат за бързите темпове на намаляване на горите.

Вероятно всеки от нас е чувал, че всеки трябва веднъж в живота си да посади дърво, обаче колко от нас наистина са го направили. Дърветата са буквално дробовете на нашата планета. За съжаление индустриализацията и увеличаването на земеделските земи спомагат за бързите темпове на намаляване на горите.

3.Купувайте местна продукция

Транспортирането на нашата храна като плодове и зеленчуци също замърсява околната среда, така че един вариант да я опазим по-чиста е да избираме сезонни зеленчуци и плодове, които се добиват възможно най-близо до нашия район.

Транспортирането на нашата храна като плодове и зеленчуци също замърсява околната среда, така че един вариант да я опазим по-чиста е да избираме сезонни зеленчуци и плодове, които се добиват възможно най-близо до нашия район. Друга още по-екологична опция е да отглеждате свои собствени зеленчуци, ако имате градина. Някои подправки и зеленчуци могат да се отглеждат и в саксий, така че това означава, че нямаме никакви извинения да не си направим собствена домашна градина. Да не пропуснем и факта, че по този начин пазим и своето здраве, тъй като домашната продукция ни спестява вредните пестициди. Избягването на изкуствени торове и агрохимикали е стъпка към по-чиста природа.

4.Предайте електроуредите си за скрап

Има лесен начин да се освободим от ненужната си електротехника.

Изхвърлянето на електроуреди на боклука е не само незаконно, но и изключително вредно за природата и собственото ни здраве. Един лесен начин да се освободим от ненужната си електротехника е да изберем изкупуване на стари уреди от Nord Holding. Тази фирма е авторитетно име в сферата на рециклиране на суровини специализирана в събирането, преработката и изкупуването на черни и цветни метални отпадъци, както и непотребни уреди като стари монитори, телевизори, компютри, печки, перални, хладилници, друга черна и бяла техника, както и отработени автомобилни масла и стари гуми.

5.Пестете водата

Можете да спестите потреблението си от вода като събирате дъждовна вода и я използвате за миене на колата или поливане на градината, вместо да ползвате чешмяна.

Често приемаме водата за даденост, оставяме кранчето на чешмата да тече, не проверяваме редовно дома си за течове. Но тъй като индустриалните фабрики изхвърлят отпадъци в източници на чиста вода, запасите от чиста вода намаляват постепенно, така че в определен момент в бъдещето тя ще стане по-скъпа от златото. Можете да спестите потреблението си от вода като събирате дъждовна вода и я използвате за миене на колата или поливане на градината, вместо да ползвате чешмяна. Използвайте точно толкова вода колкото ви е необходима при миене на съдове, използвайте водата за къпане.

 

6.Преосмислете начина си на транспорт

Вредните емисии от автомобилите са един от основните виновници за замърсяването на атмосферата. 

Вредните емисии от автомобилите са един от основните виновници за замърсяването на атмосферата. Ако времето е добро и работното ви място не е далече, пътувайте с колело или пък изберете обществен транспорт като автобус или метро. Ако колата за вас е по-добър вариант, споделете пътуването с близък или познат. Насочете се към по-близки дестинации или пък просто избирайте по-екологични методи на транспорт като кола, автобус или метро.

7.Компостирайте

Компостирането е един добър начин хем да намалим количеството на отпадъците си и емисиите на парните газове, хем да направим почвата в градината си по-плодородна. Изхвърляйте неорганичните си отпадъци като пластмаса, метал, хартия разделно.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *