На какво трябва да обърнем внимание при избор на компютър втора ръка?

 

Колкото и да е добра една техника, след време спира да работи добре и се нуждае от подмяна. Тогава идва момента да си изберем нов компютър, но огромното разнообразие от модели и оферти ни затруднява. Последните модели винаги са отлична опция, стига цената да не е проблем за нас.

Но какво да правим, ако сме от тези, които искат да спестят пари и все пак да получат приличен коммпютър или лаптоп с добри функционалности?

Независимо дали търсите да си вземете настолен компютър или лаптоп, вариантът за употребяван компютър си струва да се обмисли. Цените на употребяваните модели компютри са с 30 до 50% по-ниски от тези на новите модели. Ползата от покупката на употребяван компютър е не само финансова, но и екологична.

Нормално е повечето хора да имат резерви относно закупуването на употребявана техника втора ръка  Обаче колкото и да не ни се вярва, покупката на компютърна техника втора ръка всъщност си заслужава и е един разумен начин да се сдобием с качествена техника на добра цена. Но с какво всъщност употребяваните компютри  са добри и могат ли да се сравняват с тези, които са чисто нови?  Употребяваните компютри всъщност по функционалност и производителност въобще не отстъпват на новите. Възможно е дори употребявани модели компютри от висок клас да задминат по продължителност на живота на нови модели от нисък клас.

Защо да се доверим на употребяваните компютри?

Когато споменем думата “употребяван“, се сещаме за нещо, което е в окаяно състояние и не работи както трябва. Обаче действителността е друга. Някои европейски корпорации като международни банки например използват само компютри от висок бизнес клас, които подменят на всеки 2-3 г. с нови. На този факт се дължи и запазеното състояние и оптималната работа на тези употребявани компютри. Фирмите, които търгуват с употребявана компютърна техника ги изкупуват от тези бизнес компании и ги продават на ниски цени на крайните потребители.

Продаваната компютърна техника на масовия пазар идва от водещи марки в производството на компютри. Високото качество на материалите в тяхната изработка се дължи на факта, че инженерите на производителите.са вложили най-доброто от себе си в изработката им. Все пак употребяваните компютри също имат своите особености и някои недостатъци, които можем да избегнем, ако сме внимателни при търсенето на подходящ модел компютър.

Ако искаме да направим една разумна покупка на компютър втора ръка, преди това е добре да обърнем внимание на някои детайли:

Производителят

Разгледайте продуктите на няколко фирми и се поинтересувайте кои марки са водещи по качество в производството на компютри. Такива са например Dell, Apple, HP, Toshiba, Fujitsu, Lenovo и други. Компютрите и лаптопите трябва да идват с оригиналните си компоненти и опаковки.

Фирмата, търгуваща с употребявани компютри

Проучете кои търговски фирми за употребявана компютърна техника притежават авторитетно име на пазара. Поинтересувайте се за това кои фирми каква гаранция дават за различните модели компютри и кои предлагат добри отстъпки и също дали представят пълни описания на предлаганата техника. Има една фирма, която дава добра гаранция за предлаганите компютри и следгаранционен сервиз.  Ако изберете компютри втора ръка от iZone, получавате маркова техника на добри цени. Всички  модели компютри клас А в този онлайн магазин са перфектно запазени и са преминали през пълни технически тестове за качество и безопасност с диагностичен софтуер.

 Техническите характеристики

Въпреки че всички употребявани компютри, преди да стигат до крайния потребител, преминават през технически прегледи, все пак проверете качеството избрания модел. Огледайте компютъра или лаптопа за външни белези от употреба или някакви дефекти.

Обърнете внимание на екрана и също вижте дали корпуса не е захабен и има някъде драскотини. Проверете батерията дали е достатъчно издръжлива, което е от значение, ако ще ползвате компютъра за работа. Погледнете дали са изтъркани клавиатурата и тъчпада. Огледайте портовете, за да проверите доколко са здрави и работят.Ако е възможно, проверете на живо работата на компютъра, попитайте дали хард диска, процесора и  RAM паметта му са минали през проверка, дали има антивирусни програми. Помнете, че различните фирми, търгуващи с компютри втора ръка имат различна политика. Добра идея е да проверите какви са опциите за сервиз и евентуално връщане на компютъра.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *