Екипирайте се преди път с мотор

Да яздите мотоциклет може да бъде както прекрасно изживяване, така и опасно начинание, особено ако не сте подготвени добре и нямате нужната мото екипировка.

Добрата екипировка преди път с мотор не само ще ви осигури нужния комфорт, но ще ви предпази и от наранявания и охлузвания в случай на инцидент.

Предполагаме, че ако сте опитен ездач всичко, което казахме за екипировката го знаете и отдавна сте се екипирали с всичко необходимо. Ако обаче тепърва навлизате в света на двуколесните возила, може би се двоумите какво да закупите и коя е най-подходящата мото екипировка.

Нека видим дали ще можем да сме ви от полза при избора на екипировка за мотор…

Каска

Едно от първите неща, които трябва да си осигурите преди да яхнете мотоциклета си е каската. Тя е задължителна, ако държите на сигурността и безопасността си по време на път.

В зависимост от стила ви на езда и от вида мотор, който яздите, каската, която ще закупите може да бъде: Full Face, Open Face, Модуларна, Мотокрос каска, Dual – Sport или каска тип „канче”.

Full Face е с най-висока защита и е подходяща за всички стилове на езда, с изключение на офроуд и мотокрос, Open Face е подходяща както за улична езда, така и за дълъг път, Модуларна (Flip – up) е комбинация между Full Face и Open Face и е подходяща за дълга езда, Крос каската е специализирана и е подходяща за офроуд и състезания, Dual – Sport е подходяща за офроуд и за улична езда, а каската тип „канче” е подходяща за улична езда.

Яке

Якетата се разделят на две основни категории – кожени и текстилни. За да се екипирате с подходящото за мотора и стила ви на езда яке, трябва сте наясно коя материя е по-подходяща за вас. Ако например обичате пътешествията и дългата езда, тогава едно класическо кожено яке с дебелина на кожата от 1,2 до 1,4 мм. ще е напълно подходящо за вас, но няма да ви свърши работа, ако обичате офроуд ездата или мотокроса.

Текстилните якета пък са много по-универсални, имат по-добра вентилация, могат да ви предпазят по-добре от вятър и дъжд и са подходящи за всички стилове езда, но пък са по-малко издръжливи и се износват по-бързо от кожените якета.

Панталони

И тук изборът ви е основно между кожени и текстилни панталони. Е, имате и опцията да закупите мото панталони от деним, но те са подходящи единствено, ако карате туристически мотор или скутер.

Важно е да запомните, че без значение от материята на панталона, той трябва да може да ви осигури добра защита и да съответства на мото якето, което ще носите.

Ботуши

Ако планирате да се състезавате с мотора, тогава е добре да се спрете на състезателни или спортни ботуши. Този вид мото ботуши са по-твърди от другите видове, не са предвидени за ходене, но осигуряват възможно най-добрата защита на крака.

Ботушите за крайслер или за улична езда пък са нещо средно между стил и функционалност. Обикновено са изработени от висококачествена кожа и можете както да яздите с тях, така и да се разхождате из града.

Туристическите ботуши обикновено са по-високи и са проектирани да осигуряват необходимия комфорт на краката по време на дългите часове езда.

Ръкавици

Екипировката ви преди път с мотор няма да е пълна, ако не добавите и чифт подходящи за стила ви на езда мото ръкавици. Ако сте кросов състезател, ще трябва да потърсите специални ръкавици за офроуд или мотокрос, които са проектирани по начин, който може да ви осигури възможно най-добра защита на ръцете, дланите и кокалчетата на пръстите.

Ако яздите туристически мотор, чопър или скутер, тогава и едни кожени „улични” ръкавици ще ви свършат идеална работа.

 

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *