5 Незаменими ползи от меда

Мечо Пух е бил прав със своята фраза „Колкото повечетолкова повече! Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.“ Бурканче с мед може да се открие почти във всяко домакинство, но със сигурност не всеки от нас знае за всички негови полезни свойства.

Трябва да сме благодарни на пчелите, тъй като те създават един уникален продукт, който със своите незаменими свойства е полезен за цялото тяло. Пчелният мед има изключително широко приложение в кулинарията, козметичната и фармацевтичната индустрия.

Всеки човек, който иска да съхрани своето здраве и да води един качествен начин на живот, трябва да консумира мед редовно. Антибактериалните, противомикробни и противовъзпалителни свойства на меда и всички пчелни продукти са били познати от древността. Той не е просто подсладител към храната, а е истинско лекарство. В него се съдържат над 300 вещества, чийто количество и състав варира според това от кои растения е добит нектара. В него се съдържат въглехидрати (основно фруктоза и глюкоза), минерали (желязо, калций, магнезий, калий, фосфат), захари, ензими, етерични масла, органични киселини, редица витамини, от които витамин С,  K, C, E, В1, В2, В3, В6, провитамини – A, PP, хормоноподобни вещества, фитонциди (растителни антибиотици), противотуморни вещества, летливи вещества. Освен тези, медът съдържа и много други вещества, някои от които все още не са добре изследвани. Около 1-2 супени лъжици на ден са достатъчно количество, за да се възползваме от ценните му свойства.

Ето за какво е полезен чистият пчелен мед:

1.Имунна система

Медът е отличен метод за повишаване на защитните сили на организма. Медът съдържа фитохимикали и пробиотични бактерии, които стимулират имунната система и е добро средство при настинка, вируси на грипа, бронхит, кашлица, астма и други белодробни проблеми. Полезните вещества в меда убиват вирусите и всички други чужди нашественици в тялото.

2.Кожа

Медът неслучайно се използва като разкрасително средство. Той се използва също за успешно лекуване на рани Когато се използва на кожата, полезните вещества в него като витамини и микроелементи пречистват кожните тъкани от токсините и правят кожата мека и еластична. Една доста добра терапия за хубава кожа е медената терапия за цялото тяло. Такава терапия можете да си направите в Аюрведа София.Терапията с мед има детоксикиращо въздействие, обновява кожата и ѝ придава здрав вид.

3.Сърце

Повишеното ниво на триглицериди в кръвта е главен рисков фактор за поява на сърдечни проблеми. Те също увеличават риска от поява на диабет тип 2. Триглицеридите увеличават своя брой при диета богата на захар и рафинирани въглехидрати. Медът има способността да намали нивата на триглицериди. Тъй като е богат на фенолни и антиоксидантни съединения, медът намаля значително риска от сърдечно-съдови заболявания, намаля нивата на лошия холестерол и повишава тези на добрия. Тези вещества също разширяват кръвоносните съдове, с което се подобрява притока на кръв към сърцето и предотвратяват образуването на тромбове.

4.Памет

Редовното консумиране на мед поддържа паметта ни във форма дори в късна възраст. Високото съдържание на антиоксиданти в меда подхранва клетките на мозъка и също така спомага за по-лесното усвояване на калция, което също от своя страна спомага за добрата мозъчна функция.

5.Отслабване

Медът се усвоява бързо от организма и дава необходимата енергия, тъй като съдържа глюкоза, фруктоза и биостимулатори- вещества увеличаващи жизнеността. Той повишава силата и издръжливостта при физически натоварвания и поради тази причина е предпочитана храна за спортисти. Медът също ускорява метаболизма, помага за хормоналния баланс и стимулира горенето на мазнините.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *