Кои са най-често подменяните авточасти?

За собствениците на автомобили е напълно ясно, че за да могат да се възползват по-дълго от перфектната работа на автомобила си се налага да го поддържат добре. Поддръжката на превозното средство включва освен редовната диагностика, така и подмяната на някой авточасти.

Кои са най-често подменяните авточасти?

Потърсихме експертното мнение на един от водещите магазини за продажба на авточасти в страната – Nas Auto, които на база лични впечатления съставиха списък на авточастите, които се подменят най-често.

Спирачните накладки

Накладките са едни от най-натоварените компоненти от автомобила. Благодарение на тяхната перфектна работа превозното средство може да спре веднага, щом спирачките бъдат натиснати. Тъй като те се задействат всеки път, щом натиснем педала на спирачката, напълно логично е да се износват бързо и да се налага да бъдат сменени своевременно. Честотата на смяна на накладките варира в зависимост от вида на превозното средство, материала, от който са изработени, стилът на шофиране и други, но като цяло производителите препоръчват да бъдат сменяни на всеки 20 000 – 25 000 км.

Перата на чистачките

Този на пръв поглед съвсем малък елемент е много важен за безопасността по време на път. Ако чистачките не работят правилно или ако перата не успяват да почистят добре стъклото на колата, видимостта значително се намалява и можем да попаднем в много неприятна ситуация. Перата на чистачките е добре да сменят на всеки шест месеца, а ако са с нарушена цялост и по-рано.

Въздушният филтър на двигателя

Въздушният филтър предпазва двигателя от замърсяване и от него до голяма степен зависи дали той ще работи ефективно или не. Тъй като е „първата линия” за защита на двигателя, въздушният филтър се замърсява доста бързо и ефективността му намалява. Затова е силно препоръчително той да бъде сменян на всеки изминати 20 000 км. или веднъж в годината.

Акумулатор

Батерията на автомобила играе много важна роля за бързото стартиране на двигателя и за захранването на електрическата система на превозното средство. Този важен елемент от автомобила обаче има определен срок на експлоатация и след като той измине се налага да бъде сменен с нов. Обикновено акумулатора издържа между 3 и 5 години, след което се сменя.

Гумите

За да има добро сцепление с пътя, автомобилът се нуждае от здрави, качествени гуми, които да му осигурят необходимата стабилност на пътя. Износените или неподходящите за сезона гуми са едни от основните виновници за пътни инциденти, затова специалистите от Нас Ауто съветват да обръщаме специално внимание на гумите и да ги сменяме своевременно. Добре е гумите да бъдат сменяни в зависимост от сезона (с летни или зимни) и в комплект (един комплект гуми може да издържи около 40 000 – 80 000 км. преди да се наложи замяна).

Светлините

Светлините и по-точно крушките на фаровете, мигачите, задни светлини са едни от най-често сменяните елементи от осветителната система на автомобила. Обикновено традиционните халогенни крушки издържат между 500 – 1000 часа, а LED крушките над 2000 часа.

Запалителните свещи

Свещите генерират искрата, която възпламенява въздушно – горивната смес, която захранва двигателя. С течение на времето свещите намаляват своята ефективност, а това води до невъзможност да бъде стартиран автомобила. Кога се налага да бъдат сменени зависи както от материала, от който са изработени, така и от стила на шофиране, но може да се каже, иридиевите и платинените свещи могат да издържат между 130 000 и 160 000 км.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *