Царевицата – култура с много приложения

Царевицата е не само изключително вкусна, но и съдържа много полезни за организма ни вещества. Според експертите по хранене, тази култура е не само мултифункционална, но и се нарежда на трето място по важност след пшеницата и ориза.

В миналото хората са нямали роначки за царевица, затова са я ронели ръчно, за да могат да отделят зърната, от които да направят хляб или да смелят фураж за животните, но днес ние използваме електрически роначки, което улеснява значително процеса на ронене.

За какво се използва царевицата?

  • Преди години нашите баби са използвали ръчни роначки за царевица, в които са слагали изчистените от „косата” кочани и са отделяли зърната от кочана, след което са смилали зърната, за да направят брашно. От ситно смляното царевично брашно са месели вкусни хлябове и питки, приготвяли са качамак, каши и други храни, с които са изхранвали семействата си.
  • Царевицата е и отлична храна за животните. Зърната се смилат в роначката за царевица и животните имат отличен фураж, с който да се хранят.
  • Млечната царевица е и любимо лакомство на малки и големи особено през лятото. Едва ли някой не е опитвал вкусна, варена или печена на жар царевица и не си е облизвал пръстите.
  • От зърната на сладката царевица се приготвят салати, използват се за приготвяне на различни ястия, а могат само да се запържат малко в тиган с масло и става чудна лека вечеря.
  • Царевица на зърна използват и рибарите, като най-големите майстори си я ронят с роначката за царевица сами, варят зърната и си приготвят захранката за рибите.
  • Кочаните на тази култура в миналото са се използвали за горене и отопление, а от „косата” са се плели различни кошове. В някой райони в миналото са използвали дори стъблата на царевицата, за да си направят плетове ( огради ) или пък са ги вмъквали в конструкцията на жилищата си, за по – голяма топло и шумоизолация.
Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *