Знаете ли от какви елементи се състои спирачната система на колата ви?

Колко често се сещате да прегледате спирачната система на автомобила си?

Дали изобщо ви идва на ум да и обърнете внимание, преди да чуете онзи дразнещ, стържещ звук, който ви предупреждава, че  нещо не е наред?

Ако сте слушали внимателно по време на обучението си за шофьор може би знаете как работи една спирачна система, но  все пак ние решихме да ви припомним много набързо как точно работи тя и кои са нейните основни части.

От какви елементи е съставена спирачната система на колата?

Основното, което трябва да знаете за елементите на спирачната система е, че тя се състои от:

  • Накладки;
  • Спирачни дискове;
  • Спирачни маркучи.

Освен тези елементи към спирачната система се включват още: антиблокиращата система, ръчната спирачка, сервоусилвателя, но ние ще насочим вниманието ви към основните елементи на тази система.

Накладки

Изключително важни са за вашата безопасност, затова трябва да ги преглеждате редовно. Започнете ли да чувате остър, стържещ звук, веднага ги подменете и запомнете, че когато се подменят накладки се подменят накладките и на двете колелета на колата, които са на една и съща ос.

Спирачни дискове

Спирачните дискове са изложени на големи натоварвания и затова трябва да ги преглеждате редовно и тях. Ако забележите износвания, пукнатини, дълбоки драскотини или ако дебелината им е под нормата, смяната им е наложителна. Тук също важи правилото за смяна по двойки, тъй като ако смените само единия диск, това може да ви създаде голям проблем на пътя.

Спирачни маркучи

Благодарение на спирачните маркучи спирачната течност може да отиде до спирачните цилиндри на всяко колело. Маркучите са много важни за добрата работа на спирачната система, затова трябва да обърнете внимание и на тях.

Какъв е принципът на работа на спирачната система?

Казано накратко се случва следното… Когато натиснете педала на спирачката, той подава „сигнал” на спирачния цилиндър, който от своя страна избутва спирачната течност по маркучите, които доставят хидравличното масло ( спирачна течност ) към накладките. Между накладките и спирачните дискове се получава триене, което забавя движението на автомобила и той спира.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *