Супербилката Родиола

Лечебен дар

Какво знаем за Родиола?

Природата ни е дарила с едно растение, което помага за лечението на редица заболявания. Това е билката родиола, която се среща в студените северни части на Русия, Сибир, Исландия, Скандинавия, Азия или във високите планини. Тя е многогодишно тревисто растение, което се познава от хилядолетия като лечебно средство и също така се използва от местните народи за преодоляване на суровия студен климат. Има славата на супербилка, която помага при хронична умора, понижена работоспособност и помага на съня.

Знае се, че викингите са използвали родиола, за да повишат издръжливостта и силата си. В Сибир пък народите са я почитали като „подарък от духовете“ и са я използвали за разменна монета,  в Азия се приема под формата на чай като средство против грип, а в Монголия се дава на страдащи от туберкулоза.

За по-добър сън и концентрация

Билката е определяна като адаптоген, помагащ на организма да се приспособи по-лесно към екстремни ситуации, като например жега, студ, физическо натоварване и също така  спомага за дишането на клетките. Тя съдържа над 50 вещества, сред които полифеноли, фенилетаноиди, фелинпропаноиди, цианогенни гликозиди, проантоцианидини, флавони и много други. В състава й влиза и активният клас вещества розавин, които е уникален за тази билка. Най-важните, които съдържа са тирозол и родиолозид, на които се дължат и свойствата й на адаптоген и тонизиращо средство.

При научни изследвания в растението е открито вещество, което увеличава мускулната сила 250 пъти. Това е така, защото родиолата увеличава количеството на гликоген в мускулите, големината на митохондриите и увеличава въстановителните способности на черния дроб. Има антиоксидантни свойства и така действа против свободните радикали и лекува туморни заболявания, хипотония, анемия, атеросклероза, парадонтоза, влияе положително върху щитовидната и половите жлези. Подпомага сърдечната дейност, нервната система, повишава имунитета, помага при депресия и невроза. Намалява количеството кортикостероиди, които адреналните жлези отделят при стрес. Също така подобрява паметта, съня, метаболизма и забавя процесите на стареене.

Прием

Родиола може да се приема под формата на чай, прах или хранителна добавка, каквато магазин Biovea предлага. Не се препоръчва на бременни жени и хора, страдащи от безсъние и високо кръвно налягане.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *