Новата мания – street fitnes

Помните ли, едно време как всички се събирахме на площадките в училище след часовете и гледахме как най – готините момчета правят набирания на успоредките?

 

Днес тези тренировки на открито си имат име – стрийт фитнес и този спорт се практикува по целия свят.

street fitnes bg

За тези от вас, които не помнят времената по площадките ще обясним  какво точно е street fitnes. Ако трябва да говорим за началото на уличния фитнес, ще трябва да се върнем много назад във времето, още по времето на Римската империя, когато атлетите са тренирали на открито различни спортове. Съвременното начало на този вид фитнес се поставя в САЩ в крайните квартали, където младежите се събират по площадките в училищата и парковете, за да тренират. За да се практикува този уличен спорт не се изискват скъпи уреди и специално облекло – достатъчно е да имате желание да тренирате и някоя успоредка в близост до блока, в който живеете.

С какво се различава стрийт фитнеса от познатия ни фитнес, който се практикува в клубовете?

street fitnes bg new

Уличният фитнес е смесица между фитнес и гимнастика и при него тренировките са комбинация от собственото тегло и гимнастически уреди като лост, успоредка и земя. Street fitnes може да се практикува навсякъде, където има поставени такива уреди, и всеки, който има желание да се раздвижи или да оформи тялото си може да го практикува. Този вид фитнес няма състезателен характер и не е необходима никаква предварителна физическа подготовка. Упражненията най – често включват набирания, лицеви опори, клякания, като тренировъчното време варира според напредналостта на трениращия и неговото свободно време. Тъй като стрийт фитнеса набира все по – голяма популярност, ако имате желание да пробвате, можете да откриете голям брой клипове в интернет, които да ви насочат към подходящите упражнения.

Ако сега започвате с тренировките по уличен фитнес, какво трябва да знаете?

street fitnes bg new 2

Всяка тренировка започва с предварително кръгово разгряване на ставите, което най – често включва бягане, скачане на въже и т .н. Тренировките по уличен фитнес най – често комбинират движения с тежка и лека трудност. След изпълняването на определен кръг от движения се прави почивка, за да могат силите на трениращия да се възстановят. След тренировка е добре да се приемат хранителни добавки, витамини и минерали, които ще ви помогнат да се възстановите бързо за следващата тренировка.

Може ли стрийт фитнеса да извае атлетично тяло?

street fitnes tqlo

Това е въпрос, който си задават всички, които търсят начин да „направят мускули”, но не им се влиза в зала. Отговорът е „да”! Тренировките със собствено тегло могат да ви помогнат да изваете тялото си, но също както във фитнес залата, за да го постигнете ще ви трябва време и постоянство. За да постигнете по – добри резултати можете да включите в тренировките си допълнителни уреди като ластици, пудовки, въже за скачане и други.

Какви са предимствата на уличния фитнес?

street fitnes 5

  1. Тренирате на открито, пред публика, което е много забавно;
  2. Не се изисква да влагате никакви средства, за да тренирате на уредите;
  3. Можете да тренирате, когато ви се иска и по колкото си прецените;
  4. С редовни тренировки можете да натрупате добра мускулна маса.

Вижте най-голямата facebook група за street fitnes в България!

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *