Клаксонът не е за забавление, а важна част от сигналната система на автомобила

Клаксонът е част от сигналната уредба на автомобила.

Клаксонът не е, за да го натискате за щяло и нещяло, да го използвате, за да задявате минаващи по тротоарите мацки или пък да стряскате целия блок, за да може Сийчето от втория етаж да разбере, че сте дошли да я вземете с голфчето.

Като част от сигналната система на колата клаксонът се използва само по предназначение, когато се налага да сигнализирате за приближаването си и като предупреждение за опасност от ПТП ( пътно – транспортно произшествие ).

Сигналната звукова уредба на колата не е за забавление, не е за да се покажете, че сте по – голям мъж от колегата, нито пък да го използвате като нова форма за нецензурни определения, свързани с майката, бабата или сестрата на водача пред вас.

Тази авточаст е много важна за вашата безопасност и трябва да я използвате разумно и само когато наистина се налага.

Устройството на клаксона не е много сложно. Той се състои от ел. магнитна мембрана, която трепти под въздействието на електромагнита и когато я натиснете издава силен, остър звук.  Тази мембрана е поставена под капак в средата на волана не за да можете да се забавлявате, когато ви се иска, а за да можете да реагирате бързо, ако има опасност от ПТП.

Като всяка авточаст и клаксоните се развалят и искат съответната поддръжка. Най – честата повреда на тези авточасти е тяхното прегаряне. Това се случва, тъй като клаксонът консумира силен ток, поради което бутонът бързо прегаря.

В такива случаи е най – добре да си закупите нов клаксон и да го подмените в автосервиз.

Тези авточасти се предлагат във всички магазини за авточасти и няма да е проблем да изберете този, който ви харесва, но все пак е добре, когато закупувате авточасти да се обърнете към специализирани магазини за авточасти, за да сте спокойни, че купувате качествена част.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *