Гуарана – енергия за ума и тялото

Чудото на Амазонка

Какво представлява?

Гуараната е  растение, пълзящо в тропическите гори на Амазонка и обитава части от Бразилия. Характеризира се големи листа и има малки плодове, които са с ярки цветове и са с размер на кафени зърна. Всяко плодче преди да се обели, изненадващо прилича на око.

В едно семе от гуарана има до пет пъти повече съдържание на кофеин отколкото в зърно от кафе.Това растение е било разпространено в културата на племената от Амазонка. Известно е отдавна със своите лечебни и енергични свойства. Гуараната набира все повече популярност като се използва широко в хранителни и фитнес добавки, тонизиращи и енергийни напитки. Счита се, че тя е най-естественият източник на енергия.

С какво е полезна?

В семената от гуарана се съдържат много ксантити, теофилин, теобромин, кофеин. Поради наличието на кофеин, гуараната има същите свойства на кафето. Съдържанието на кофеин в нея достига 6-7%, като съдържа също много антиоксиданти, протеини, мазнини, смола, аминокиселини, скорбяла, калций,  витамин В1, натрий, аденин, хипоксантин, гуанин, червен пигмент, резин, холин, катехин, танини и сапонини.

Гуарана се усвоява лесно от организма като осигурява постепенно усвояване на веществата, по което се различава от бързия ефект на кафето. Също така не дразни стомаха и не предизвиква сърцебиене. Това растение подпомага мозъчната функция и тонизира цялото тяло,  помага да се преодолее умората. Тя също така стимулира липолизата (процесът на горене на мазнини), което я прави идеално средство за намаляване на теглото. Флавоноидите и антиоксидантите в нея забавят процесите на клетъчно стареене.

Тя намалява главоболието и умората, подпомага бъбречната функция, намалява риска от заболявания на белия дроб и подобрява циркулацията на кръвта.Счита се, че действа като естествен афродизиак.

Как се приема?

Екстракт от гуарана може да се приема като чай, на прах, на капсули или хранителни добавки, каквито предлага магазин Maxlife. В големи дози може да предизвика безсъние, раздразнителност, високо кръвно налягане, повръщане, гадене, стомашно раздразнение.

Гуарана не се препоръчва да се приема ако пиете антидепресанти или упойки, както и от бременни или кърмещи жени. Приемайте гуарана за цялостно здраве и добра памет.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *