Жилище под наем? Как да се справя?

Преди време започнах работа в столицата и се наложи да се изместя да живея там. Това съответно породи известни проблеми, тъй като трябваше да се справям едновременно с няколко неща – напълно непознат град, нови колеги и нов начин на работа и… ново място за живеене.

Ако и вие сте на този етап от живота си, предполагам, че това, което най-много ви притеснява е как да откриете жилище под наем възможно най-бързо.

Как да наемете жилище в няколко стъпки?

  1. Не бързайте

Знам, че е трудно да не бързате в този случай, но поне се опитайте да си дадете малко време, за да обмислите по-добре нещата.

Защо ви давам този съвет? Понякога, когато сме изправени пред неизвестното, инстинктивно търсим начин да се вкопчим в първото нещо, което ни изглежда сигурно. Така, без да отчитаме плюсовете и минусите на жилището, казваме „наемам го” и едва след няколко месеца осъзнаваме, че сме прибързали с избора си.

  1. Доверете се на агенция за недвижими имоти

Най-вероятно приятели и роднини са ви дали съвети откак е по-добре да не плащате комисионни на агенции за недвижими имоти, а сами да си намерите квартира, но…

Обръщайки се към брокерска агенция имате не само много повече опции, но и сте защитени срещу измами. Брокерите търсят (и ви предлагат огледи) на жилища според вашите критерии, а ако изберете някое, извършват вместо вас проверка на собствеността на жилището.

  1. Направете си предварителен план

Преди да се обърнете към някоя агенция за имоти като Arco Real Estate трябва да се наясно със следното:

*какви са вашите критерии, които трябва да покрива жилището, което ще наемете;

Обмислете добре от колко голямо жилище се нуждаете, в кои квартали предпочитате да се намира, обзаведено, полуобзаведено или необзаведено да е и т. н.

*каква сума месечно можете да отделите за наем, без това да се отрази драстично на бюджета ви

Съветвам ви много внимателно да помислите върху тази точка, тъй като този наем + консумативите трябва да се плаща всеки месец в продължение поне на година (в зависимост от договора, който ще сключите). Ако не прецените правилно нещата може да се окаже в крайна сметка, че работите само за наема на жилището.

(Ако не разполагате с много голям бюджет, но жилището ви харесва, можете да обмислите и вариант да потърсите съквартирант.)

На какво да обърнете внимание при огледа на жилището?

Колкото и примамливо да ви звучи офертата, при огледа не изпускайте нещата от контрол и не се доверявайте на сляпо. Обърнете внимание на реалното състояние на жилището, проверете за мухъл, влага, състоянието на мебелите и бялата техника, влезте в банята и тоалетната и огледайте внимателно и там.

Внимавайте и при подписването на договора. Прочетете всичко до последната запетайка, запознайте се както със своите права и задължения като ползвател, така и със задълженията и правата на наемодателя.

Успех в търсенето на жилище под наем!

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *