Кои чаши за вино да изберем?

Почитателите на виното ще се съгласят, че изборът на винена чаша е неизменна част от винената култура.

Почитателите на виното ще се съгласят, че изборът на винена чаша е неизменна част от винената култура. Видът на чашата е до голяма степен определящ за това по какъв начин ще усетим вкуса и аромата на даден сорт вино. Практиката за дегустация на виното е наложила използването на определен вид чаши за дадения вид вино. Когато избираме комплекти чаши за вино е важно да подберем правилния вид, за да можем да се наситим качествено на итинския вкус и аромат на дадения винен сорт. Налято в подходящата за него чаша всеки вид вино разкрива своите качества.

Пазара на вина и кристални чаши за вино е изключително разнообразен

Пазара на вина и кристални чаши за вино е изключително разнообразен и изборът на подходящи чаши за предпочитаното от нас вино може да се окаже труден. Добра идея е да експериментираме и да опитваме любимите си вина в различни чаши.

Важно е да знаем, че чашата за вино се държи винаги за столчето и напитката трябва да заема от обема ѝ. Изключение от това правило правят младите бели вина, газираните вина, шампанското.

Нека разгледаме някои от основните видове чаши за вино и видовете вина, за които са подходящи:

Класически чаши

Класически чаши

Формата на тези чаши ни помага да усетим горчивите, кисените и таниновите нотки на червените вина. Те са най-често разпространените и се използват за повечето видове вина. Подходящи са за червено вино  и най-вече за младите сортове вина. Съчетават се също добре с по-малко претенциозни вина.

Универсални чаши

Универсални чаши

Подходящи са за бяло вино. Могат да се използват както за по-стари, така и за по-плътни бели вина. Дори и да е малка по размер универсалната чаша за вино позволява на виното да покаже своя пълен букет и цвят. Някои от винените сортове, за които са подходящи универсалните чаши за вино са шардоне, пино блан, мускат отонел,  траминер, шенин блан, торонтес.

Този вид кристални чаши не позволяват отпиването на малки глътки. С тях виното потича бавно към гърлото. По този начин виното достига тази част на езика, която отговаря за усещането на киселия и горчивия вкус. След този момент се усещат сладките нотки на виното.

За шампанско

За шампанско

Формата на чашите за шампанско отлично спомага за разгръщането на свежестта и аромата на всеки вид шампанско. Чашите от подобен вид помагат на балончетата въглероден двуокис да достигнат повърхността на напитката, носейки със себе си ароматните нотки на шампанското. Така ние усещаме богатия аромат на напитката.

С тези чаши можем да напълним шампанското близо до ръба. По това дали са много или малко мехурчетата , за колко време се отделят и тяхната равномерност може да се определи и качеството на шампанското. Поради тази причина и производителите на чаши за шампанско изработват вътрешността на чашите за пенливо вино от по-грапави части, които се наричат Mousseux точки.

Тези точки спомагат на мехурчетата да достигнат до повърхността на шампанското равномерно, допринасяйки за усещането на аромата на шампанското в цялата му същност.

Чаши тип лале

Чаши тип лале

Този вид чаши са подходящи  за розови вина и млади бели вина. По форма са леко издължени и в горния си край са леко отворени навън. Издължената форма на чашата не позволява да се изпарят твърде бързо ароматните нотки на виното.

Когато отпиваме от млади бели или розови вина от такава чаша, течността достига първо до върха на езика и се улавя сладкия вкус на виното. След това рецепторите, разположени на страничните части на езика отчитат киселинния вкус на виното. Чашите за вино тип лале са подходящи за розе, сух мускат, мускат, ризлинг, пино гриджо, сансер, соаве.

Чаши за портвайн

Чаши за портвайн

Този тип чаши са малки по форма и продълговати. След многогодишни дегустации специалистите са стигнали до заключението, че точно тази форма спомага за пълното рагръщане на ароматната гама на португалското ликьорно вино. Чашите за портвайн ни помагат да усетим плодовите нотки на виното и неговата свежест.

Чаши за бургундско вино

Чаши за бургундско вино

Чашите за този вид вино са със класическа форма и също наподобява лале. Този вид чаши спомагат за по-доброто разгръщане на аромата на виното и съответното му насищане на повърхността на напитката. Когато сипваме вино в подобни чаши, виното не трябва да е повече от обема на чашата. Целта е като завъртим спокойно чашата да се разгърне ароматния букет на виното. Освен за бургундско вино, този вид чаша може да се ползва също за червени отлежали вина от сорта пино ноар.

Чаши за бордо

Чаши за бордо

Чашите за бордо са по-широки в долната си част и се стесняват постепенно нагоре. Този тип чаши са по-големи по размер от чашите за бургундско вино. Подходящи са за отпиване на по-стари вина, които трябва да се декантират. Формата на тези чаши помага за по-малката концентрация на ароматите, изкачващи се плавно по ръба на чашата и по-този начин богатия микс от аромати се улавя по-добре.

Освен за френски видове вино, какъвто е бордото, този тип чаши за вино са добър избор за отлежали испански и италиански вина главно от региона на Тоскана – някои от които мавруд, мерло, каберне совиньон.

Не е задължително да си купуваме чаши за  много видове вино. Можем да ползваме универсалната чаша за няколко вида вино. Разбира се, помнете, че качествата на виното са най-осезаем, когато го отпиваме в подходящата чаша.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *