Охлаждаща течност – защо е нужна и как да изберете?

Преди да тръгнете на дълъг път, било през зимата или лятото е добре да проверите нивото на антифриза и ако се налага да долеете или да го смените.

Защо е толкова важно да се погрижите за антифриза?

Охлаждащата течност (както е по-правилно да я наричаме) има за основна цел да осигури ефективен топлообмен на двигателя на колата. Това означава, че както предпазва двигателя от замръзване през зимата, така го предпазва и от прегряване през лятото.

Какво е антифриз?

Ако си мислите, че това е просто вода… не, не е вода (въпреки, че водата има най-добри охладителни характеристики). За съжаление обаче тя замръзва при минусови температури и кипи при високи. Затова е и абсолютно неприемлив вариант да се използва само вода вместо качествен антифриз.

(За да улесните търсенето на качествен антифриз можете да разгледате предложенията на един от водещите магазини за авточасти – avto.bim.bg)

Кога трябва да се смени охлаждащата течност?

Експертите от Bim.bg съветват антифриза да се проверява периодично, особено когато предстои дълго пътуване или с наближаването на лятото или зимата. Ако нивото е под посочения праг, трябва да се добави течността, която сте избрали.

Охлаждащата течност трябва да се смени и когато е замърсена или когато решите, че е време да почистите цялата охлаждаща система.

От какво е съставен антифриза?

По-голямата част от охладителните течности се произвеждат от етиленгликол (в някой случаи етиленгликола се заменя с пропиленгликол поради по-ниската му токсичност). Благодарение на този водоразтворим химикал, антифриза може да служи ефективно на двигателя при температури от + 40 до – 130 градуса без да замръзне или кипи. Ако бъде използван само етиленгликол обаче, това може да доведе до корозия на металните елементи по двигателя, тъй като при топлина се разлага на други органични киселини. За да не стане това, към него се прибавят различни добавки.

Защо антифриза се предлага в различни цветове?

Забелязали сте, че цветовете на антифриза, който се предлага в магазини за авточасти като https://www.avto.bim.bg/ са различни и се чудите защо това е така? Всъщност цветовете на охладителните течности изпълняват две основни функции – ако има изтичане на течност някъде по системата това да бъде бързо открито и за отличаване на различните продукти и на добавките, които съдържат.

Най-популярните технологии, при които се произвеждат охладителните течности са:

IAT – Технология с неорганична киселина

Най-известните конвенционални антикорозионни добавки от този вид се оцветяват в зелено и в тях присъстват фосфатни, боратни, силициеви и нитритни соли.

OAT – Технология с органична киселина

Цветовете, в които се оцветяват този вид антифризи са розов, син и зелен. Този вид охладителна течност има по-дълъг живот, но не могат да се смесват с друг тип антифриз, добавките са несъвместими.

HOAT – Хибридна технология

Organic Acid е комбинация между първите две технологии, има по-дълъг живот и е универсален. Тази охлаждаща течност също не може да се смесва с друг тип антифриз, а цветовете, в които се оцветява са жълто и лилаво.

При подмяната или доливането на антифриза е добре да се придържате към инструкциите на производителите или да доверите избора си на магазини за авточасти.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *