Защо организма ви има нужда от селен?

Ако без особена причина започнете да се чувствате изтощени, ако безсънието все по-често ви навестява, ако губите апетит и се появят проблеми със стомаха, може би организмът ви има нужда от селен.

Този микроелемент играе изключително важна роля в процесите на обмяната на веществата, в енергийния метаболизъм и е част от най-важните ензими и хормони важни за човешкото здраве.

Защо е нужно да доставите на организма си достатъчно селен?

  • Първо, защото е мощен антиоксидант. Заедно с витамини А и Е той предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали.
  • Помага за нормалната работа на щитовидната жлеза. Част е от ензима тироксин, който има пряко влияние върху метаболизма. Тироксин повишава физическата и умствената дейност, подпомага растежа и развитието на всички тъкани в тялото и дори активизира обмяната на веществата и спомага за намаляването на мазнините.
  • Поддържа репродуктивната система. В комбинация с цинк, селенът дава възможност на мъжките полови клетки (сперматозоидите) да поддържат оптимална мобилност. Заедно с фолиевата киселина пък хранителната добавка намалява вероятността от спонтанен аборт. Тези два важни елемента защитават ембриона от дефект на невралната тръба (заболяване на гръбначния стълб).
  • Има благоприятен ефект върху имунната система. Според проведените проучвания, микроелементът увеличава устойчивостта на организма към различни заболявания.

В кои храни се съдържа селен?

Морските дарове (калмари, скариди, раци) съдържат най-високи стойност на селен. Този микроелемент се съдържа също така в херингата, черния дроб, яйцата, бъбреците и в растителни храни като трици, пшеничен зародиш, гъби, домати, чесън, но невинаги можете да си доставите необходимата дневна доза само от храната, затова специалистите препоръчват да се приемат и хранителни добавки Biovea.

 

За нормалното функционирате на организма на възрастен дневната доза е 50 – 70 микрограма, а за деца – по 1 мг. за килограм тегло.

Какво може да се случи при недостиг на селен?

Недостигът на микроелемента води до намаляване защитните сили на организма, което може да доведе до развитието на ревматоиден артрит или сърдечно-съдови заболявания. Ако не си доставяте достатъчно селен (било като храна или като хранителни добавки Biovea) това може да доведе и до проблеми с щитовидната жлеза, потентността и заболявания на стомаха и черния дроб.

 

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *