Терапевтични и лечебни ползи от куркума

Влизайки в супермаркета и минавайки покрай подправките се натъквате все по-често на индийската подправка куркума.

Чували сте, че освен че придава специфичен аромат на ястията е и полезна и се питате доколко е вярно това?

Ще разгледаме някой от най-големите ползи от куркума, а вие ще решите дали да я използвате било то като подправка в ястията или като хранителна добавка от Maxlife.

Научно доказано е, че подправката е естествен антибиотик и има ясно изразени антивирусни и антибактериални свойства. Основното предимство на хранителните добавки с куркума пред традиционните антибиотици е, че не дразнят стомаха и не увреждат чревната флора. Освен това подправката съдържа антиоксиданти, което я прави много ефективно противовъзпалително средство.

Уникалните си свойства индийската подправка дължи на богатия си състав от полезни за организма вещества. Високото съдържание на калций и фосфор подхранват хрущялата и костната система, желязото и йодът имат благоприятен ефект върху нервната система и мозъчната дейност, а витамините С и В, които се съдържат в нея се грижат за имунитета на организма.

Куркума за отслабване

През последните години се заговори много за това изключително свойство на индийската подправка. Приемането на хранителни добавки Swanson на Maxlife, напитки и чайове от куркума подобряват обмяната на веществата и безмилостно се борят с натрупаните килограми. Ефективността на подправката при отслабване се дължи най-вече на съдържащия се в нея елемент – полифенол, който не само разрушава мастните депа, но и не позволява да се натрупат нови.

Куркума срещу рак

Лечебните свойства на подправката и на съдържащия се в нея куркумин са обект на изследване още от 1970 година, като особен интерес на учените са били антираковите и хемопротективни им ефекти.

Куркума при болки от артрит

Подправката има противовъзпалителни свойства. Според проведени клинични изследвания куркума може да облекчи болките при хора, страдащи от остеоартрит (заболяване, при което има разрушени хрущяли между костите).

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *