Яжте храни, които съдържат коензим Q 10

Коензим Q 10, известен също и като бензохинон е важен елемент на клетъчните мембрани и взима активно участие в клетъчното дишане.

Q 10 се съхранява в митохондриите на клетките, които отговарят за произвеждането на енергия под формата на АТР молекули. Човешкото тяло може само да синтезира ограничено количество коензим Q 10 в черния дроб, но останалото количество организмът ни трябва да си го набави чрез храната или чрез хранителни добавки Maxlife.

Защо този коензим е толкова важен за организма ни?

  • Коензим Q 10 играе жизненоважна роля в доставките на енергия за организма. Неговият биохимичен механизъм на действие има свойството да преобразува захарите и мазнините в енергия. В допълнение, ензимът действа като мощен антиоксидант и защитава клетъчните мембрани от опасните ефекти на свободните радикали.
  • Помага за поддържане здравето сърцето и сърдечно-съдовата система, особено при заболявания като исхемична болест на сърцето;
  • Насърчава нормалното функциониране на имунната система, повишава ефективността на белите кръвни клетки;
  • Поддържа здравето на венците, лекува и подобрява състоянието при страдащи от периодонтит;
  • Увеличава енергийните резерви, премахва умората;
  • Забавя развитието на болестта на Паркинсон;
  • Забавя процесите на стареене, грижи се за еластичността и свежестта на кожата и подобрява паметта.

Храни, богати на коензим Q 10

Говеждото е основният източник на коензим, но в процеса на готвене качествата му намаляват значително. Освен в говеждото, коензимът се съдържа още в маслиновото масло, рибата и рибните продукти, ядките, семената, черния дроб, магданоз, авокадо, соя.

Понякога само с храната не можем да осигурим необходимата дневна доза от коензим Q 10, затова специалистите съветват да приемаме хранителни добавки на Maxlife. Научно доказано е, че ежедневната употреба на добавки с коензим Q 10 (от 60 до 100 мг./ден) увеличава издръжливостта, намалява процесите на стареене и се предпазва организъма от заболявания.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *