Симптоми и терапия на артрит

Артритът е заболяване на опорно-двигателната система, което засяга предимно малките стави като ги деформира и обездвижва.

От ревматоиден артрит не е застрахован никой, но обикновено заболяването започва да се проявява след 30-35 годишна възраст.

Симптоми

Най-типичната проява на артрит е възпаление на ставите. Най-често това възпаление е двустранно и засяга една или повече ставни групи. Може да засегне ставите на ръцете, краката, китките, коленете, дори междупрешленните ставите на шията. Възпалението се изразява в чувствителност, подуване, скованост, по-висока температура на кожата над възпалените стави. Често се усеща скованост в ставите след по-дълга почивка или след ставане от сън. Ако възпалението не се лекува, с напредването му се появяват деформации, свързани с частично разрушаване на ставния хрущял, разтягане на сухожилията, появява се умора, слабост, загуба на апетит, загуба на тегло.

Какво може да се предприеме?

За съжаление, да се излекува ревматоиден артрит все още не е напълно възможно. Процедурите, които се прилагат при болни от артрит са насочени предимно към намаляване на възпалението, облекчаване на болките в ставите и забавяне развитието на болестта.

Терапията най-често включва различни противовъзпалителни лекарства и хранителни добавки Biovea, физиотерапия и промяна в начина на живот.

Как да облекчим болките?

  • Затопляне

Един от симптомите на артрита е сковаността. За да се намали и облекчи сковаността се препоръчва мазането на засегнатите стави със загряващи мазила, които насърчават релаксацията на околоставните меки тъкани.

  • Прием на рибено масло

Практиката показва, че пациенти страдащи от артрит чувстват облекчение на болките, ако редовно приемат капсули рибено масло. Продуктът е богат на омега-3 киселини и витамини А и D. Омега киселините и витамин А имат противовъзпалително действие, а витамин D действа благотворно върху опорно-двигателната система. Дневната доза от рибено масло обаче не бива да надвишава 5 мл., тъй като ако се превиши, това може да окаже негативно влияние върху организма.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *