Витамин Е – полезен ли е за нашето здраве?

Витамин Е е един от мощните антиоксиданти, които играят изключително важна роля за нашето здраве.

Той е от групата на мастно – разтворимите витамини, натрупва се в мастните тъкани, което намалява необходимостта от приемане на високи дневни дози.

Тъй като притежава антиоксидантни свойства витамин Е се бори успешно с вредните свободните радикали, които се натрупват в организма, спомага за неутрализирането им и предотвратява образуването на канцерогени в тялото. Много по – ефективен е, когато е в комбинация с други антиоксиданти като витамин С, тъй като когато двата витамина действат заедно, анти – раковите свойства на витамин Е се подобряват значително.

Разбира се, витамин Е има и много други полезни свойства:

Укрепва имунната система и облекчава състоянието на болни от тежка форма на диабет и Алцхаймер;
Спомага за заздравяването на рани и съсирването на кръвта, укрепва стените на капилярите, предотвратява развитието на анемия, образуването на тромбози и други;
Витамин Е е в състояние да забави стареенето на кожата и подобрява еластичността и. Тъй като има овлажняващи и подхранващи свойства често се използва в козметични продукти за разкрасяване;
От голямо значение е за правилното функциониране на репродуктивната система. Освен, че се грижи за нормалното функциониране на мъжката полова система, той помага на жените при менопауза, като компенсира намаляването на естроген в женския организъм и така спомага за по – лекото преминаване през менопаузата и запазва сексуалното желание.

Дневната доза от витамин Е за деца е  3 -7 мг., за мъже – 10 мг, а за жени  около 8 мг, като дозата може да се увеличи по време на кърмене и бременност до 10 – 12 мг.

Източници на витамин Е

Освен в хранителни добавки Biovea високо съдържание от този витамин има предимно в пресните зеленчуци и плодове като броколи, спанак, магданоз, зеле, авокадо, папая, маслини, бадеми, лешници, пшеничен зародиш, семена от тиква и слънчоглед, царевица, ленено семе, соя, коноп.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *