Витамин С – до колко ни е необходим?

Говорейки за витамини, можем да кажем, че всички те са важни, но витамин С ( аскорбиновата киселина ) от повечето биохимици се смята за едно от най – големите чудеса на природата.

Витамин С е един от най – силните антиоксиданти и за пръв път е изолиран от сок на лимон. Витаминът е напълно разтворим във вода и това му дава редица предимства като това, че може бързо и лесно да прониква там, където е необходимо, за да подпомогне работата на различни системи в телата ни.

Този витамин ни е жизнено необходим, но за съжаление ние, за разлика от повечето животни, които могат синтезират в телата си витамин С не можем, затова се налага да си го набавяме чрез храната или чрез хранителни добавки като Biovea.

Кои храни съдържат витамин С?

За разлика от витамин В12, който се съдържа най – вече  в храни от животински произход, витамин С се съдържа в растения, билки, плодове и зеленчуци. Високи стойности на аскорбинова киселина се съдържат във всички цитрусови плодове, киви, ябълки, праскови, кайсии, ягоди, малина, къпина, касис, пъпеш, шипка, черен бъз, както и в зеленчуците: зеле, зелени листни салати, грах, чушки, цвекло, моркови, картофи, домати, лук. От билките най – богати на витамин С са : репей ( корени ), хвощ, хмел, копър, мента, бял равнец, магданоз, сминдух.

Защо е толкова важен витамин С за организма?

Най – важните свойства на този витамин са за защита на имунната система и поддържане на умствените ни процеси.

Нормалното производство на хормони и невротрансмитери, които са отговорни за нашите чувства също зависят от витамин С.

Този витамин се грижи за стените на кръвоносните ни съдове, за емайла и здравината на зъбите ни, за гладкостта и свежестта на кожата ни и дори за метаболизма ни.

Дневната доза витамин С, което ни е необходима е около 100 мг., но понякога, когато се налага тя може да бъде увеличена до 500 – 550 мг.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *