Световен скандал за вредните емисии на автомобилите „Фолксваген”

Грандиозен скандал избухна миналата седмица след като се оказа, че  от световния автомобилен гигант „Фолксваген” са излъгали за нивата на вредните емисии, отделяни от произвежданите от тях автомобили.

От „Фолксваген” признаха, че са излъгали за нивата на вредните емисии  и към момента са заплашени с глоба от 18 милиарда долара и криминално разследване. Разследване е започнало и в други страни като Китай и Франция, като френският финансов министър призова всички страни от ЕС да направят свои разследвания.

Не е изключено към „Фолксваген” да бъдат отправени и колективни искове на собственици на техни автомобили и природозащитници.

Скандалът избухна, след като се установи, че компанията е лъгала регулаторните органи в САЩ за вредните емисии на близо половин милион автомобила, произведени в периода от 2009 – 2014 година.

Става въпрос за софтуер, който може да „заобикаля” тестовите замервания за вредни емисии. Най – големи разминавания при тестовете има при автомобили с двигатели от тип ЕА 189, където разликите достигат до 40 пъти. Софтуерът, който се намира в автомобилите на  „Фолксваген” бил разработен така, че да разпознава кога автомобилът е подложен на тест и снишава нивата на вредните емисии.

След избухването на скандала, компанията претърпя големи загуби, а акциите им продължават да поевтиняват. Много от големите търговци на автомобили ограничиха поръчките си, а от Manager Magazin обявиха, че спират да продават дизелови автомобили на  „Фолксваген” в САЩ.

Лъжата на автомобилния гигант ще му струва много скъпо, а колко по – точно предстои да узнаем.

Странното е, че в България като че ли няма голям отзвук, въпреки, че голям процент от българите карат именно модели на „Фолксваген”.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *