Видове барбекюта

Хапвали ли сте месо или зеленчуци приготвени на барбекю? Вкусно, нали?

Храната, приготвена на барбекю се отличава от всичко, което сте вкусвали, тъй като е много ароматна  и запазва всичките си полезни свойства.

Но да видим какво точно наричаме барбекю и кои са неговите най – разпространени видове?

Ако трябва да дадем просто обяснение ще кажем, че с помощта тези уреди можете да си приготвите всичко, което може да се приготви на силна топлина. Продуктите се поставят на специални скари ( решетки ), а уредите се загряват с помощта на дървени въглища, газ или инфрачервени лъчи.

Барбекютата могат да бъдат зидани, а могат да бъдат закупени и от специализираните магазини за градинска техника. Споменаваме „градинска техника”, тъй като тези уреди са предназначени за работа на открито ( обикновено в градината ), но не е проблем да си поставите такова и на терасата, ако нямате градина.

Най – разпространените видове барбекюта са:

  • Барбекю на дървени въглища

Това е най – разпространеният вид от тази градинска техника и се предпочита от най-голям процент потребители. Представлява висока скара  с дълбоко дъно и капак, която е поставена на метални крака.  Дървените въглища се поставят на дъното и се запалват, а зеленчуците и месото се поставят на скарата. Този вид барбекю е най-евтиният вариант, но пък храната приготвена на дървени въглища има неповторим вкус и аромат.

  • Газово барбекю

Това е малко по-скъп модел на барбекю, който работи на газ ( пропан ). Можете да го откриете в различни размери – от единично ( побиращо една -две пържоли до такива, които побират до няколко килограма месо ).

  • Инфрачервено барбекю

Тези барбекюта са най – скъпи, тъй като работят чрез запалване на газ, който нагрява керамични плочи, които излъчват инфрачервени лъчи. Предимството на този вид уреди е, че топлината се разпределя равномерно върху продуктите и времето за готвене е доста по  – кратко.

  • Зидани барбекюта

Тези барбекюта, както е видно от името им се зидат от тухли по специална технология. Работят на дървени въглища или дърва.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *