Как работят печките чудо?

Виждали ли сте печки чудо? Предполагаме, че ако не сте се отоплявали на такава печка, то поне сте виждали на село при баба или при съседа.

Защо започваме темата за тези печки?

В интерес на истината, днес все по-малко семейства използват печки чудо за отопление, тъй като поддръжката на такава печка не е много лесна. Изисква се доста място, където да се съхраняват въглищата и дървата, почистването е всекидневно и не много приятно, а замърсяването в помещението, където гори печка чудо не е никак малко.

От друга страна обаче, отоплението с въглища и дърва си остава най-евтиното отопление, което към момента може да се открие.

Ако и вие търсите евтин начин да отоплявате дома си и нямате нищо против да палите всяка сутрин печки чудо, тогава можете да помислите за покупката на една такава от страниците на Magazin Sezoni.

Как се пали такава печка?

Печките чудо са с горно горене или казано по друг начин, горят от горе надолу, затова е особено важно как ще „заредите” печката. Обикновено в средата на горивното казанче се поставя едно по-голямо дърво, а около него се нареждат въглищата. След като се зареди почти до клапата за въздух с въглища, най-отгоре се нареждат малки дръвчета и вестници, които служат за разпалки.

В началото клапите за въздух (горната и долната) се оставят отворени, за да могат разпалките да се разгорят и да запалят въглищата. След като горивото се разпали се затваря едната клапа.

Някой модели от тези печки се предлагат с две казанчета, което означава, че печката може да се пали по два пъти на ден, ако това е необходимо.

Отоплението на дърва и въглища наистина е най-евтиното отопление, но е добре да знаете, че въглищата замърсяват околната среда и не се препоръчват за отопление особено в градска среда, където въздуха и без това е достатъчно замърсен.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *