Как да укрепим имунитета си без лекарства?

Поддържането на здрава имунна система през всеки сезон трябва да бъде приоритет за нас. Заради вредните фактори на нашето ежедневие, понякога ни е трудно да поддържаме оптимално здраве. Вредната храна, недоспиването, стреса, замърсяването на околната среда имат пряко влияние върху имунитета ни.

Обаче здравето ни е важно и рано или късно, колкото и да се преструваме, че нищо ни няма, организмът ни показва от какво се нуждае. За да сме целогодишно в добро здраве, необходимо е да полагаме грижи за имунната си система, още преди да сме се разболели.

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи. В нея има доста различни видове клетки, които отговарят за различни видове микроби, така че трябва да знаем кои точно имунни клетки да стимулираме. На този въпрос няма точен отговор все още. Обаче е факт, че тялото непрекъснато произвежда имунни клетки. Не е известно обаче от какъв брой имунни клетки се нуждае тялото ни, за да функционира правилно.

За щастие, име натурални начини, които не включват лекарства, с които можем да стимулираме имунитета си по естествен начин.

Приемайте  имуностимулиращи храни:

Чесън

Чесънът съдържа алицин, вещество, който се бори с вирусите.

Добрият стар чесън си остава едно от най-ефективните средства за предпазване от настинка, грип, кашлица или бронхит поради силните си антибактериални свойства. Чесънът съдържа алицин, вещество, който се бори с вирусите. В чесъна има повече от 12 вида антиоксиданти, витамин С, витамин В комплекс, калций, калий, мед, желязо, фосфор, магнезий, етерични масла, ценни микроелементи като селен, германий и телур и различни минерали.

Пилешка супа

Пилешкото месо, съдържа протеинът цистеин, който се бори с белите кръвни телца (неутрофили), отговорни за възпаленията, причинени от вируса 

Популярната пилешка супа е наистина незаменим помощник при грип. Пилешкото месо, съдържа протеинът цистеин, който се бори с белите кръвни телца (неутрофили), отговорни за възпаленията, причинени от вируса 

Зелен чай

Зеленият чай е наистина мощен имуностимулатор.  Той е богат на определен тип полифеноли, наречени катехини, които се борят с грипните вируси.

Въпреки че всеки билков чай би действал благоприятно при симптоми на настинка, зеленият чай е наистина мощен имуностимулатор.  Той е богат на определен тип полифеноли, наречени катехини, които се борят с грипните вируси. 1-2 чаши зелен чай с мед и лимон на ден са отлична превенция срещу грипа. Само не добавяйте в него мляко, тъй като протеините в млякото се свързват с полифенолите и ги правят неефективни.

Приемайте храни, богати на пробиотици

Пробиотиците са полезни микроорганизми, подобряващи храносмилането, което е пряко свързано с функцията на имунната система.

Когато става въпрос за укрепване на имунитета, пробиотиците са наш верен съюзник. Пробиотиците са полезни микроорганизми, подобряващи храносмилането, което е пряко свързано с функцията на имунната система. Храни богати на пробиотици са йогурт, кефир, кисели краставички, кисело зеле, хляб с квас и различни видове ферментирали сирена.

 

Доверете се на Аюрведа

Можете да повишите имунитета си и да подобрите съня си с помощта на Пада Абянгам терапия.

За тези, които не знаят, Аюрведа е индийска медицина на повече от 5000г., чийто лечебни терапии с билкови масла имат доказано положителен ефект върху редица заболявания. Можете да повишите имунитета си и да подобрите съня си с помощта на Пада Абянгам терапия. Тя представлява масаж на цялото тяло с лечебно билково масло, който подобрява кръвообращението, възвръща баланса на тялото, успокоява ума и помага при очни проблеми и безсъние. Можете да си направите такава терапия в  Ayurveda Bansko. В тази клиника се провеждат различни Аюрведа терапии с натурални продукти от квалифицирани индийски лекари.

Спортувайте

Спортуването  подобрява кръвообращението и помага на клетките и веществата на имунната система да се движат свободно по тялото

Движението не само влияе положително на настроението ни, но и укрепва имунната ни система. Спортуването  подобрява кръвообращението и помага на клетките и веществата на имунната система да се движат свободно по тялото и да изпълнят своята защитна роля.

Релаксирайте

Счита се, че има пряка връзка между хроничния стрес и отслабването на имунната система.

Съвременните медицински проучвания все повече потвърждават версията, че емоциите могат да оказват влияние върху физическото здраве. Счита се, че има пряка връзка между хроничния стрес и отслабването на имунната система. Следователно отделяйте ежедневно време за релакс. Дали ще бъде кратка разходка в парка, забавен филм с любимите хора, йога или медитация, изборът е ваш.

Спете

Когато спим имунната ни система произвежда цитокини, някои от които подпомагат съня

Добрият нощен сън не трябва да се пренебрегва. По време на сън тялото ни всъщност е заето, тъй като се самовъзстановява. Когато спим имунната ни система произвежда цитокини, някои от които подпомагат съня. Когато тялото ни получава необходимото количество сън, имунните ни клетки могат да се генерират правилно, и съответно когато не спим този процес се нарушава.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *