Кои са макроелементите и важни ли са за здравето ни?

Минералите, за разлика от въглехидратите, протеините и мазнините не разполагат с енергийна стойност.

Тяхната основна цел е да участват в обмяната на веществата, които се намират в човешките тъкани. Има две групи минерали, които се различават по това, в какви количества се намират в храните, които приемаме – макроелементи ( минерали, които се срещат в големи количества ) и микроелементи ( минерали, които се съдържат в малки количества ).

Минералите, които познаваме като макроелементи са: калций, фосфор, магнезий, натрий, калий и хлор и можем да си ги набавим чрез храната или чрез хранителни добавки Biovea.

Калций – този минерал е в основата на костната тъкан, оказва влияние върху активната работа на някой важни ензими, поддържа йонния баланс в организма, което се отразява на процесите, които протичат в сърдечно-съдовата и нервната системи.

Необходимата дневна доза от калций за организма е 800 мг/ден, а храните с най-високо съдържание на този минерал са мляко и сирене.

Фосфор

Този макроелемент играе много важна роля в изграждането на протеините, нуклеиновите киселини, костите. Фосфорът взима дейно участие в енергийния метаболизъм, участва в изграждането на костите, подпомага умственото развитие и паметта.

Богати за фосфор са:

Риба;
Месо;
Хляб;<
Боб;
Грах;
Овесени ядки;
Ечемик;
Сирене.

Дневната нужда от фосфор за организма е1,200 мг/ден.

Магнезий

Магнезият регулира нервната тъкан, участва в образуването на костния метаболизъм на въглехидратите и общия енергиен метаболизъм.

Храните, които са богати на магнезий са:

Хляб;
Овесена каша;
Ечемик, булгур;
Грах;
Боб;
Ядки;
Мляко;
Извара;
Зеленчуци.

За възрастни дневната нужда от магнезий е 400 мг/ден.

Натрий

Макроелементът поддържа нивата на киселинност и количеството вода в кръвта, нормализира кръвното налягане, активизира храносмилателните ензими, регулира работата на мускулната и нервната системи. Натрий в храната се съдържа в малки количества ( около15 – 80%), но тъй като дневната нужда от този макроелемент е около 800 мг/ден това е достатъчно.

Калий – осигурява киселинно – алкалното равновесие в кръвта, помага за пренасянето на нервните импулси, нормализира кръвното налягане.

Храните, богати на калий са:

Грах;
Картофи;
Ябълки, грозде.

Дневната нужда на организма от калий е  2500 – 5000 мг/ден.

Хлор

Хлорът е важен елемент, който участва в образуването на стомашния сок, образуването на плазмата в кръвта. Този макроелемент можем да си го набавим чрез хляба, водата, готварската сол.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *