Какво е хидрофор и за какво служи?

Колкото и да не ни се иска да си признаем, все още доста често се случва да оставаме без вода, ако живеем на горните етажи в кооперациите или пък дебитът и да е толкова нисък, че да не ни позволява да си вземем нормално душ или да си включим пералнята.

Когато имаме такъв проблем, той може да се реши с монтиране на хидрофори.
Какво представлява хидрофорната система и кога е наложителна?

Тази изключително полезна техника се състои от хидрофорна помпа, съдове за съхраняване на вода, електрическо управление и механична блокировка и защити.

Хидрофорите мога да бъдат от голяма полза, ако:

До жилището ни не достига вода с достатъчно голям дебит;
Ако живеем в населено място, в което няма изградена водопреносна система или ако има тя е много стара и неефективна;
Ако имаме нужда от напоителна система за градината от собствен водоизточник.

Как да изберем хидрофорна система, която да задоволи нужните ни от вода?

За да бъде ефективна тази система е необходимо внимателно да премислим какъв дебит на водата ни е необходим, за да можем да изберем най-подходящата хидрофорна помпа. От вида и качеството на помпите зависи ефективността на цялата система.

При избора на помпа трябва да се пресметне необходимият дебит на височината на водния стълб, който може да ни осигури помпата. Пресмятанията на необходимия дебит се правят, като се вземат осреднените показатели на уредите от домакинството, за които е необходима вода.

Водният стълб се изчислява, като се вземе предвид къде са разположени резервоарите ( хидравличните съдове за вода ) и най-високо разположеният уред, до който трябва да достига достатъчно вода.

Следващият важен момент е изборът на големината на съда, в който се съхранява водата. От неговата големина зависи оптималната работа на помпата или иначе казано, колкото по-голям съдът, толкова по-малко се налага помпата да се включва и обратното.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *