Биотин ( витамин Н ) – с какво е полезен?

Биотин или витамин Н е изолиран на пръв път през 1936 година от яйчен жълтък.

Биотинът не се разлага на светлина и високи температури, не се окислява, но е нестабилен на UV лъчение. В медицината биотин ( витамин Н ) се прилага за лечение на заболявания на нервната система, раздразнителност, депресии, припадъци, както и при заболявания на кожата и главата ( косопад, себорея и други ).

Какви са ползите от биотин за организма?

Този витамин оказва влияние върху метаболизма и подпомага по-доброто усвояване на протеините, които приемаме.

Действа благотворно върху косата, кожата и ноктите, като е от голямо значение за свежестта на кожата, тъй като участва в производството на колаген, който осигурява еластичността на кожата и забавя стареенето.

Особено важен е за нервната система. Биотин или витамин Н участва в поддържането на нормални нива на глюкоза в кръвта, което е от много голямо значение за хората, които са под голям стрес и напрежение.

Източници на биотин са голям брой растителни и животински продукти като най – богати на този витамин са яйчения жълтък, бобовите растения, млякото, маята, сиренето, гъбите, зелените зеленчуци, пилешкото месо, ягодите, овеса и други.

Ако не можете да си доставите необходимата дневна доза от този витамин с храната можете да приемате хранителни добавки Biovea, за да сте сигурни, че няма да почувствате недостиг на витамина.

Ако организма  има недостиг на биотин, това може да се отрази на кожата и косата, като дори може да се стигне до усилен косопад, появата на себорея и други.

Дефицитът на витамин Н може да предизвика нервно разстройство, понижаване нивата на хемоглобина в кръвта, възпаление и лющене на кожата, възпаление на езика, гадене, анемия и други.

За да сте спокойни, че ще имате еластична кожа, гъста коса и здрава нервна система е добре да знаете, че нужната дневна доза от този витамин е 150 мкг ( според Европейския съвет на храните).

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *