Яжте кайсии за здравето костите

Дълго време се е считало, че за укрепването на костната система най – важен е калцият, но днес вече знаем, че той е само част от важните за здравината на костите елементи.

Освен калций, за костите са важни фосфора, цинка, витамините, минералите, магнезия, протеините и мастните киселини.

Как да си набавим обаче всички нужни за костите ни елементи?

Начинът да се погрижим на костната си система е като се храним с богати на полезни вещества храни и приемаме хранителни добавки от Biovea

Единствено чрез балансирано хранене и редовен прием на подходящите добавки можем да сме спокойни, че костите ни ще са предпазени от фрактури и нараняване.

Кои храни са важни за костите?

  • Зелени зеленчуци

Всички зеленчуци са богат източник на калций, желязо, витамин К и С, протеини, магнезий, но за костите най – важни са зелето, марулята, магданоза и руколата.

  • Млечни продукти

Млечните продукти съдържат големи количества калций, витамин D и други полезни за костите вещества.

  • Риба ( херинга, сардина, сьомга )

В мазната риба се съдържат Омега – 3 киселини и витамин D, който стимулира регенерацията на клетките, които участват в изграждането на костите.

  • Ядки и семена

Ядки и семената са отличен източник на растителни протеини като желязо, бор, фосфор и магнезий и  незаменими мастни киселини.

  • Бобови растения ( боб, грах, соя )

Бобовите растения са богат източник на витамини от група В. Според едно изследване, ако нивата на витамин В6 и фолиева киселина в организма са ниски, костите стават крехки. Друго проучване показва, че важна роля за костната система има витамин В12, който стимулира производството на колаген, който е много важен за здравината на костите.

  • Сушени плодове

Въпреки, че фаворитът при плодовете са кайсиите, тъй като в една кайсия се съдържат 1380 мг. калций, всички останали сушени плодове са полезни за костната система.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *