Принцип работа на храсторез и тример

Ако ви трябва градинска техника, с която да косите ливадата или да подравнявате тревата в градината, тогава една електрическа коса с корда ще ви свърши идеална работа.

Ако ви трябва машина, с която да можете да режете гъста растителност, висока трева или с която да подрязвате храсти, тогава ще ви трябва храсторез с циркулярни дискове.

Каква е разликата между тримера (електрическата коса) и храстореза (моторната коса)?

Както споменахме малко по – горе в материала, електрическата коса ( тримера ) е много удобна, когато тревата не е много висока и с не много силни стъбла. Тримерът може да достига до места в градината, до които трудно би достигнала косачка и с него се работи много лесно. Режещият инструмент на електрическата коса е еластична корда с дебелина от 1,6 мм. до 3,3 мм., която може да бъде с различно сечение (квадратно, петоъгълно или кръгло).

Принцип на работа на тримера

Режещият инструмент ( кордата) е навита на режещата глава на тримера и от нея се подават два противоположно разположени края. При включване на косата режещата глава се завърта, кордата се завихря от получения въздушен поток и по този начин реже тревата. Ако удари твърдо стъбло, което не може да среже кордата се къса, след което трябва да се изтегли ново парче корда, което става ръчно.

За разлика от тримера, храсторезите се справят с всякакъв вид гъста и буйна растителност, храсти, дори с издънки на дръвчета. Позволява бързо и лесно почистване на големи площи обрасли с храсталак, бурени и гъста трева. Режещият инструмент на храстореза са циркулярните дискове с различен брой зъби.

Принцип на работа на храстореза

Основното правило, когато работите с тази градинска техника е да подберете правилно циркулярните дискове за храсторези. Дисковете, които се предлагат са с различен брой зъби и според специалистите, ако ще косите ниски храсти или гъсти треви ще са ви нужни дискове с 3, 4, 8 метални зъба, но ако ще режете издънки на дървета, тогава циркулярните дискове трябва да са поне с 20 зъба.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *