Печени или сурови ядки и семена?

Обичате ли печени ядки? Предполагам! Аз също ги обичам или поне ги обичах, докато се разбрах, че макар и вкусни, печените ядки никак не са полезни.

Наясно съм, че ако обичате да си хапвате печени, солени или сладки фъстъци, кашу или бадеми трудно ще се навиете да ги пробвате в суров вид, но ако все пак се решите да ги опитате съм сигурна, че ще ги харесате.

Защо ви съветвам да опитате суровите ядки и семена на Maxlife?

Печените ядки не само губят ценните си витамини и минерали, но и при печене полезните мазнини, които се съдържат в тях се превръщат в деструктивни, което е вредно за организма.

За разлика от ядките, които са минали термична обработка, суровите ядки и семена са запазили полезните си вещества и ползата от приемането им в суров вид е многократно по-голяма.

Сурови ядки и семена можете да си хапвате, когато ви се иска, но е добре да ги накисвате, преди консумация.

Накисването във вода е препоръчително, тъй като суровите ядки и семена съдържат вещества, които се наричат ензимни инхибитори, които се явяват нещо като защитен механизъм. Този механизъм ги запазва в състояние на „дълбок сън” и им позволява, ако попаднат отново в почвата и поливани с вода да покълнат отново.

Освен тези инхибитори, повечето от ядките и семената съдържат фитинова киселина, която се намира в обвивката им, а тя не е много полезна за стомаха.

Когато суровите ядки и семена се накиснат във вода, инхибиторите и фитиновата киселина се неутрализират, а ядките се „събуждат”.

Разбира се, сурови ядки можете да си хапвате и без да бъдат накиснати, но е добре да не прекалявате, тъй като прекомерната употреба на не накиснати семена и ядки може да доведе до липса на минерали, проблеми със стомаха или други здравословни проблеми.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *