Фитнес за мъже и за жени

Фитнес за мъже и за жени

Всички от вас, които се интересуват от здравословен начин на живот и спорт вероятно поне веднъж сте се питали трябва ли мъжете и жените да тренират по едни и същ начин.

Един от най-често заваните фитнес въпроси е  дали жените и мъжете трябва да следват еднакъв модел при фитнес тренировките. Дали това е просто мит или наистина се базира на реални факти.

В статията ще опишем накратко дали видът на пола има някакво значително влияние върху спортното представяне и има ли някакви правила, които трябва да следваме.

Как трябва да тренират мъжете и жените, по еднакъв или по различен начин?

Ако потърсите информация по темата, вероятно е да намерите привърженици и на двете идеи. Водят се доста дебати по този въпрос.  Тъй като има физиологични разлики между мъжете и жените, смятаме, че двата пола трябва да тренират по различен начин.

Счита се, че тъй като мъжете имат повече физическа сила от жените, те трябва да тренират по по-различен начин. Също така, че мъжете трябва да залагат на силовите тренировки, а жените на кардиото. Но дали това наистина е така?

Постигат ли различни резултати мъжете и жените в зависимост от това дали тренировките са анаеробни или аеробни?

Нека разгледаме основните фактори, които определят разликите между мъжете и жените във фитнес тренировките:

Мускулна маса

Тук е безспорно, че везните на прогреса клонят в полза на мъжете при анаеробните тренировки.  Жените имат 2/3 от общата мускулна маса на мъжете като 3/4 от нея се намира главно в долната част на тялото.

Причината, че мъжете са по-силни от жените е 97% от разликата в мускулната маса. Тоест ако съпоставим мъж и жена с еднакви по размери мускули и с еднакъв спортен опит, тяхната сила би трябвало да е еднаква.

Мускулна маса

Без значение от процента мускулна маса, и двата пола извличат здравословни ползи от тренировките с тежести.

Бързина

Бързина

Когато говорим за аеробни тренировки, проучвания показват, че всъщност мъжете имат по-голяма бързина от жените, които са със същия спортен опит. Това се дължи отново на разликата в телесния състав между жените и мъжете. Мъжете имат по-малък процент мазнини в сравнение с жените.

Другата причина мъжете да са по-бързи в аеробните тренировки е хематокрита.Това е обемът на кръвните клетки в кръвта, който се подразбира ,че при мъжете е по-голям заради наличието на повече тестостерон.

Третата причина е размерът на сърцето, което при мъжете е по-голямо. Всички фактори взети заедно помагат на мъжете даимат по-добър гликолитичен капацитет и експлозивно представяне.

Хормонални разлики

Разбира се, благодарение на тестостерона мъжете постигат по-бърз прогрес в залата и натрупват много по-лесно мускулна маса от жените.

Естрогенът от своя страна благоприятства по-доброто метаболитно здраве при жените, когато той е в нормалните физиологични граници. Подобряването на метаболитното здраве при трениращите фитнес мъже може да се постигне чрез подобряване на чувствителността към естрогена .

На мускулите са разположени естрогенови рецептори. Така и по пътя на логиката при аеробните тренировки естрогенът спомага за адаптацията.

Мъжете, които спортуват предовно имат 3 до 5 пъти повече естрогенови рецептори от мъжете, които водят заседнал начин на живот.

След проведени опити с мишки е установено, че когато естрогеновите рецептори в митохондрията се активират, скоростта на усвояване на глюкозата от мускулите се увеличава. По този начин запасите от глюкоза се използват по предназначение там където са необходими.

Процент телесни мазнини

Процент телесни мазнини

Всички знаем добре, че мъжете имат по-малък процент подкожни мазнини от жените. Само че те се натрупват на различин места при двата пола.

При жените се натрупват по бедрата и ханша, а при мъжете в областта на корема. Натрупаните мазнини  на корема (висцерални мазнини)обаче носят по-голям риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Метаболизъм

Що се касае метаболизма, процесите на изграждане и разграждане са еднакви при мъжете и жените. Всъщност метаболизмът на мъжете и жените е сходен, което е противно на ширикото схващане.

Метаболизмът на жените е по-бавен от мъжете, което не се дължи на  самия пол, а по-скоро на  фактори като ниво на физическа активност, размера на тялото, начина, по който функционира мускулната маса.

 

Но пък проучванията показват, че жените всъщност могат да имат по-добро метаболитно здраве от мъжете, което всъщност звучи противоречиво при наличие, че те имат само 2/3 от мускулната маса на мъжете и по-голям процент телесни мазнини.

Причината това да е така е всъщност факта, че при мъжете кръвната захар на гладно се увеличава с по-голям процент от тази на жените – с около 50-100%. Тъй като жените имат по-голяма инсулинова чувствителност, съответно те горят повече мазнини при тренировка.

Освен това при мъжете  степента на усвояване на глюкозата е по-малка – с около 47%. Оттук и следва заключението, че за мъжете има по-висок процент за развиване на инсулинова резистентност и по-голям риск от диабет от жените.

Издръжливост

Изследвания показват, че всъщност жените са по издръжливи от мъжете във фитнес тренировките. Те могат да тренират с по-голяма продължителност и да постигнат по-голям брой повторения преди да достигнат умора.

Заключението е, че еднакви фитнес тренировки могат да доведат до положителни резултати и при мъжете и жените. И двата пола получават ползи от този вид спорт, въпреки своите физиологични разлики.

Заключението е, че еднакви фитнес тренировки могат да доведат до положителни резултати и при мъжете и жените. И двата пола получават ползи от този вид спорт, въпреки своите физиологични разлики.

Разликите в тренировките не трябва да се основават на пола, а на индивидуално поставените дългосрочни или краткосрочни фитнес цели на дадения човек.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *