Автоматична напоителна система с разпръсквачи – за какъв тип градина е подходяща

Имате прекрасна градина, в която сте си посадили райграс или сте поставили чим  и се питате кой е най – удачния вариант за поливане?

Разбира се, има няколко начина, с които можете да поливате ефективно градината, но ако имате райграс или чим най – подходящият вариант е да опитате с разпръсквачи.

Как работят разпръсквачите и защо ви ги препоръчваме?

Тези градински уреди са част от подземна напоителна система и са много подходящи за поливане на чим или райграс, тъй като осигуряват равномерно поливане на голяма площ.

Автоматичната напоителна система включва: система от тръби, поставени под земята, подвижни разпръсквачи ( хидранти) и компютър.

Разликата между хидрантите и обикновените разпръсквачи е, че хидрантите „потъват” в земята, след като приключи поливането.

Видовете хидратни са няколко: роторни, дефлекторни и дефлекторни с роторна дюза.

Роторните разпръсквачи са с радиус на разпръскване до 15 метра и характерното за тях е, че пръскат струята вода в кръг.

Дефлекторните хидранти разпръскват водата ветрилообразно и радиуса им на напояване е до 7 метра.

Последният вид – дефлекторните пръскачки с роторна дюза са препоръчителни, ако имате малък дебит на водата. Този вид разпръсквачи разпръскват водата на много струйки и радиуса им на поливане е до 9 метра.

Много важно е, когато избирате пръскачки за градината си да се обърнете към специалист, тъй като всеки модел разпръсквачи има определен дебит на водата, която разпръскват и за да се полива градината равномерно е необходимо да бъдат разположени правилно.

Самото изграждане на автоматичната поливна система не е никак сложно и ще ви осигури едно добро напояване на тревната площ.

Добре е да знаете, че тази поливна система се нуждае правилната настройка, както и от редовна профилактика и добра поддръжка, за да може да си върши ефективно работата.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *