Здрави и в добра форма със зелен чай

Лечебна напитка от изтока

Китайското лекарство

   Вероятно повечето от вас са чували за лечебните свойства на зеления чай. Неговият произход е Китай, но е популярен в Азия и в западните страни, като става все по-популярна напитка. Жителите на древен Китай още от древни времена са знаели колко е здравословен този чай и са го ползвали като лекарство.

   Считали са го като средство срещу болки в главата или депресивни състояния. Този вид чай се произвежда от листата на растението Camelia Sinensis, което представлява вечнозелен храст, като преминава през специална обработка. Листата на чаеното растение при обработката си са подложени на много малко окисляване, с което той се различава от черния чай. По този начин той запазва голяма част от полифенолите, съдържащи се в него. Използва се като противовъзпалително средство и се смята, че помага при кариеси и лош дъх.

Защо е полезен?

  Листата на този чай съдържат много  катехини (GTC), като от тях този с най-силно действие е епигалокатехин галат (EGCG), който се среща само в зеления чай. Също така, той съдържа хлорогенна киселина, флавонолови гликозиди, теогалин и аминокиселината теанин.. Хлорогенната киселина има действие на  антиоксидант като намалява отделянето на глюкоза в кръвта след хранене. Зеленият чай съдържа теобромин, теофилин и 3% кофеин, Той е богат източник на антиоксиданти, поради което намалява процесите на стареене, предпазва от сърдечни заболявания, инфаркт и рак, тъй като възпрепятства развитието на рак, помага при артрит и проблеми със ставите, укрепва артериите, намалява холестерола и кръвното налягане, предотвратява диабета. Той пречиства черния дроб и намалява вредата от цигарите върху белия, бори се с вирусите, укрепва имунитета, хидратира тялото и заздравява костите.                                                                                            

   Също така, той подпомага детоксикацията  и изхвърлянето на токсините от тялото. Доказан е отслабващия му ефект  и освен това, той повишава издръжливостта при физически упражнения благодарение на катехините в него, които горят мазнините и намаляват усвояването на въглехидратите. Катехините карат тялото ни да ползва като източник на енергия запасите от мазнини. Според изследвания, зеленият чай удължава живота, помага при стрес и действа стимулиращо на мозъка, заради съдържанието му на тианин.

За здраве и красота

   Зеленият чай е една доказано полезна напитка, която влияе благоприятно на цялото тяло. Може те да го приемате под формата на хранителни добавки, каквито предлага магазин Biovea.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *