Маки бери – новият супер плод

Супер храната на индианците

Какво представлява маки бери?

Маки бери са плодовете на диворастящото растение маки,  виреещо в Патагония, Южна Америка. Този вкусен плод, който вече има славата на хранителен феномен, в миналото е бил използван от индианците Мапуче за храна и лекарство. Те са консумирали плодовете, листата и стъблата на дървото маки, на чиито полезни свойства приписват своите сила и издръжливост. По вкус и цвят плодовете му приличат на други лилави плодове като къпини, асай бери, боровинки, касис, и са известни сред местното население на Чили.

Антиоксидантна бомба

Маки бери е считан е за най-мощния антиоксидант, защото в него се съдържат три пъти повече антиоксиданти от акай бери и от нара също. Освен че е мощен антиоксидант, той притежава високи противовъзпалителни свойства. Той съдържа голямо количество витамини А и С, калий, желязо, протеини, минерали, фибри, калций и полифеноли. Съдържащият се в него витамин С има важна роля за поддържането на колагена на кожата и предотвратява кожни заболявания. Също така в него има антоцианини (в това число делфинидин), които са отговорни за лилавия цвят на плода. Те имат силно противовъзпалително действие и предпазват клетките на организма ни от свободните радикали.

За какво помага маки бери?

Семената на този супер плод ускоряват метаболизма и храносмилането, и по този начин помагат при наднормено тегло. Високото му съдържание на антиоксиданти предпазва от рак и пречиства всички токсини и химикали от организма. Той се бори с вредното въздействие на свободните радикали, помага при атрит, атеросклероза, рак, сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт), тъй като укрепва съцето. Освен това маки бери спира процесите на стареене и контролира проинфламатарните ензими и цитокини, причиняващи възпаления.

Маки бери повишава производството на инсулин, регулира нивата на кръвната захар и заради това предотвратява риска от диабет. Сред полезните му свойства е и това, че укрепва  имунната система, предпазва кожата от вредата от слънцето, заздравява костите и ставите и подобрява мозъчната дейност.

Прием на маки бери

Този плод няма странични ефекти и не вреди на организма, освен ако нямате алергия  към този плод. Екстракт от него може да се приема под формата на прах или хранителни добавки, каквито Biovea предлага. Приемайте добавки за имунната ситема с маки бери за повече енергия и отлично здраве.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *