Лековитата бяла върба

Природният аспирин

Дар от природата

Ако не сте чували за лековитата бяла върба, тя представлява студоустойчиво и влаголюбиво дърво, което расте в Европа, Северна Африка и Азия и е един от най-разпространените видове върба в България.

От векове кората на това дърво се използва в народната медицина за лечение на редица заболявания. Младите клони на дървото се използват като материал за плетене на мебели и кошници. Лечебните свойства на това дърво са описани в древните гръцки, египетски и асирийски ръкописи. Известните лекари на античността Дискордис, Хипократ и Гален са използвали кората му като лечебно средство. Също и китайските лекари познават от хиляди години  лековитите му свойства.

Дървото с целебни свойства

Екстракт от кора на бяла върба се използва за понижаване на високата температура, за облекчаване на болки, пречистване на кръвта и укрепване на организма, цистит, при проблеми със ставите и вътрешни кръвоизливи.. Използва се също за лекуване на проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците. Известна е с антипаразитните и противовъзпалителните си свойства и се ползва като лекарство против малария.

В кората на това дърво се съдържа гликозида салицин, който представлява натурално съединение, притежаващо същите лечебни свойства като аспирина. След като попадне в организма, салицинът се превръща в салицилова киселина, която действа като аналгетик и антисептик. Екстрактът от върба се освобождава постепенно в организма, за разлика от аспирина, като така аналгетичният му ефект е по-дълготраен. В състава на върбовата кора има също проантоцианидини и флавоноиди, на чието действие се дължат кръвоспиращите и заздравяващи свойства на растението. Съставът ѝ включва също дъбилни вещества (танини), фенолни гликозиди, салицилати. Растението  помага при треска, простудни заболявания, хронична и остра болка, инфекции, главоболие, подагра, плеврит, ревматизъм, проблеми с пикочния мехур и червата, менструални проблеми зарастване на рани, кожни обриви.

Как да го приемаме?

Кората на бялата върба се ползва в състава на отвари, капсули или хранителни добавки. В големи дози може да предизвика световъртеж, гадене, обрив или стомашен дискомфорт. Приемайте екстракт от лечебна бяла върба под формата на хранителни добавки от Maxlife за добро здраве.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *