Как лесно да изберете отвертки?

Един от най-полезните ръчни инструменти след чука и клещите са отвертките.

Започвам толкова патетично, защото наскоро се запознах малко по – подробно с този ръчен инструмент и честно казано бях доста изненадана.

Разбира се, бях виждала и преди отвертка и бях наясно, че тя служи за отвиване, завиване и затягане на различни крепежни елементи като болтове и винтове, но идея си нямах, че видовете отвертки са толкова много.

За да не се чудите и вие като мен на какъв вид отвертка да се спрете, ако такъв инструмент ви се налага да закупите, ето какво трябва да знаете.

Отвертката се състои от дръжка, острие и накрайник.

Дръжката на инструмента е много важна, тъй като по време на работа тя е в постоянен контакт с ръката и ако не е удобна, това ще окаже влияние върху захвата и съответно силата, което влагате, за да завиете или развиете болта или винта. За да ви е удобна работата с отвертката е добре дръжката и да е с четириъгълна или шестоъгълна форма и да е ергономична, за да не се изморява и изпотява ръката ви.

Материалът, от който е изработено острието също е от голяма важност, тъй като от него зависи колко качествена ще е отвертката, която ще закупите. Съветвам ви да изберете отвертка с острие, което е изработено от легирана стомана ( хром – ванадий ), тъй като този материал ще осигури на инструмента дълготрайност и можете го използвате години наред.

Ето че стигнахме до накрайника ( върха ) на отвертката, от формата на който отвертките се делят на различни видове.

Разнообразието от видове е наистина огромно и тук няма да ги изброявам всички, само ще кажа, че ако този инструмент ви трябва за домашно ползване плоската, кръстатата и шестлъчевата звезда ще ви свършат идеална работа.

Ако пък искате да имате под ръка повече видове, най – удачно ще е да закупите комплект отвертки, които включват една дръжка и няколко сменяеми накрайника.

Споделете ако Ви допада:
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someone

About the Author

Nikola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *